Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Han var skitsnygg och spännande inledningsvis, säger Liselott Nilsson om internetförälskelsen som visade sig vara en ren bluff. Foto: Frida Claeson, SVT

När Liselott upptäcker romansbedragarens bluff – låtsas hon bli lurad

Uppdaterad
Publicerad

En fredagskväll när Liselott Nilsson surfar runt på dejtingsajten Tinder får hon kontakt med James Edison, en stilig sjökapten från Malta. De börjar skicka meddelanden till varandra och inledningsvis verkar allt hur bra som helst – men allt är en fälla för att lura henne på pengar.

– Han var skitsnygg och dessutom trevlig. Vi pratade om allt möjligt som att vi båda gillade att resa. Han sa att vi hade mycket gemensamt, säger Liselott Nilsson. 

Men plötsligt ändras tonen i meddelandena från James. Han har hamnat i en akut nödsituation och behöver Liselotts hjälp för att ta sig i land.

Se Liselott Nilssons berättelse om hur hon avslöjade romansbedragarens bluff.

SVT rapporterade · Chatta om romansbedrägeri

11.31
Under åren lopp har jag blivit kontaktad av kvinnor via nätet
som försökt kura en, även på seriösa sajter. Men de har aldrig lyckats.
11.31
Jag får sådana mejl varje vecka och de är så lätta att genomskåda!
Vackra bilder på unga kvinnor som skriver till mig.
Dessa är förmodligen inte ens kvinnor utan män och många av dem sitter i "mejlfabriker" i Afrika.
12.06
Händer lite då och då att kvinnor skriver till min officiella facebooksida då jag är artist. Men det märks redan på första meddelandet att de inte är fans utan vill ha något annat. Blockerar dem genast.
12.40
Har så svårt att förstå vilka som går på detta. Visst kan alla bli blinda när det gäller kärlek, eller vara ovan vid teknik och så vidare, men skänker dom bort pengar lika lättvindigt till alla som frågar? Människor har väl alltid försökt lura varandra på pengar, det är inget nytt.
12.40
Jag har fått flera vänförfrågningar på facebook under årens lopp från vilt främmande män. Lustigt nog säger de sig nästan alltid vara amerikanska militärer. Rätt uppenbara bluffar.
13.38
Dem bästa "vänförfrågningarna" man får är ju botarna så jäkla roliga hahaha för man ser ju att de är fake som in i, förstår inte hur folk kan gå på sånt
13.38
jag har fått ett mail från en kvinna som säger att jag ska betala hennes flygresa så satt jag på arlanda och inte kom hon inte jag betalade in 100 000 kr på hennes konto nu vill hon att jag ska betala mer men jag är osäker
13.39
Att lära elever och ungdomar att göra google image reverse search borde vara en grundläggande del av internetsäkerhetsveckan och källkritik i skolan.
13.39
Kommer då och då. Oftast två tre "fotomodellvarianter" som söker vänförfrågan. Aldrig i skogen att jag skulle tacka ja...Lyser ju bluff och båg! Ska man polisanmäla direkt?
13.41
På Tinder har det hänt rätt ofta att jag matchat med vad som senare visat sig som olika varianter av botar. Efter ett par stycken bkev det lätt att genomskåda, och lite kul att testa vilka svar som gick att genera. Oftast är de enkelspåriga ich följer ett givet manus. Men det var ett år sedan. Kan tänka mig att dessa botar/AI kommer bli mer avancerade och luriga i framtiden.

Så undviker du catfishing:

Visa
  • Fråga dig själv: Hur stor är chansen att en person från ett annat land kontaktar just dig? Verkar det rimligt?
  • Gör en bildsökning på nätet eller i mobilen. Bedragare använder ofta bilder som är tagna från nätet. Genom att göra en bildsökning kan du se om bilderna använts tidigare. Då är det med största sannolikhet en bedragare som har kontaktat dig.
  • Sök personens namn på nätet. Numera finns nästan alla personer med i sociala medier, på hemsidor eller andra sajter. Finns inte personen på nätet, finns den förmodligen inte i verkligheten heller.
  • Skicka ALDRIG pengar till någon okänd som ber om det via nätet.

Fler tips på hur du skyddar dig mot bedrägerier finns på Polisens hemsida.

Källa: Polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer