Visa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen: ”Byten på sex miljoner kronor”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler luras på pengar genom lovescams eller kärleksbedrägerier på nätet. Metoden som också kallas ”catfishing” är en internationell industri där organiserade ligor jobbar med att lura kontaktsökande och kärlekstörstande personer på pengar.

Hittills i år har 839 personer polisanmält att de lurats på pengar på det här sättet. 189 av dem bor i Stockholms län. Det visar färska siffror från Brottsförbyggande rådet, BRÅ. Men mörkertalet är enligt polisen stort eftersom många avstår att anmäla på grund av skamkänslor.

– De flesta kvinnor och män som polisanmäler har i snitt blivit av med några hundra tusen kronor, men vi har sett summor på uppåt sex miljoner och mer, säger Jan Olsson, kommissarie på Nationellt it-brottscentrum.

Meningslöst att utreda brotten

Bakom de falska identiteterna finns ofta professionella ligor som upprättat callcenters där hundratals anställda jobbar för att leta upp offer på sociala medier och dejtingappar.

– Bedragarna låtsas vara personen bakom en stulen bild. För att lyckas övertyga kvinnor och män använder de redan färdiga mallar på vad de ska säga och skriva, säger Jan Olsson.

Svåra att stoppa

Enligt polisen är det i stort sett omöjligt att stoppa bedrägerierna, än mindre döma de skyldiga, eftersom svenska polisen inte har något samarbetsavtal med länderna där ligorna jobbar, främst i Västafrika. Men fler länder kan också knytas till så kallad catfishing.

– Genom att följa transaktioner har vi sett att det används olika betallösningar som går via Israel och England som sen bland annat hamnar i banker i fastlands-Kina, säger Ulf Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.