Ozwor var det sista meddelandet som skickades till Liselotte Nilsson. Foto: Frida Claeson, SVT

Ordet som avslöjar bedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Industrin bakom romansbedrägerier med falska profiler på datingsidor är stor och bedragarna beräknas komma över miljardbelopp årligen. Men ord kan ibland avslöja bedragarna, som i Liselott Nilssons fall där ordet ”ozwor” stängde chatten.

Varje dag luras svenskar på tusentals kronor i internetbedrägerier. Men långt många fler utsätts för försök till bedrägerier som genomskådas, och en av dem är Liselott Nilsson, 36, från Stockholm.

Ozwor avslöjar att bedragarna troligen finns i Nigeria

Enligt polisen kommer bedragarna oftast från Israel, Centralasien eller Västafrika och arbetar ofta i hubbar likt callcenters. Och eftersom många personer kan driva samma chattar behövs ibland kodord dem emellan för att inte spilla tid, när offren väl synat bluffen.

Ett sådant ord hittar vi när vi synar Liselotte Nilssons chattkonversation. Ordet är ”ozwor” och betyder ”redan borta” på Nigerias största språk hausa.

– Nigeria är ett av de stora länderna som jobbar med bedrägerier digitalt, Nigeriabrev är ju till exempel ett välkänt begrepp, säger Jan Olsson, kommissarie Nationellt it-brottscentrum.

SVT rapporterade · Chatta om romansbedrägeri

11.31
Under åren lopp har jag blivit kontaktad av kvinnor via nätet
som försökt kura en, även på seriösa sajter. Men de har aldrig lyckats.
11.31
Jag får sådana mejl varje vecka och de är så lätta att genomskåda!
Vackra bilder på unga kvinnor som skriver till mig.
Dessa är förmodligen inte ens kvinnor utan män och många av dem sitter i "mejlfabriker" i Afrika.
12.06
Händer lite då och då att kvinnor skriver till min officiella facebooksida då jag är artist. Men det märks redan på första meddelandet att de inte är fans utan vill ha något annat. Blockerar dem genast.
12.40
Har så svårt att förstå vilka som går på detta. Visst kan alla bli blinda när det gäller kärlek, eller vara ovan vid teknik och så vidare, men skänker dom bort pengar lika lättvindigt till alla som frågar? Människor har väl alltid försökt lura varandra på pengar, det är inget nytt.
12.40
Jag har fått flera vänförfrågningar på facebook under årens lopp från vilt främmande män. Lustigt nog säger de sig nästan alltid vara amerikanska militärer. Rätt uppenbara bluffar.
13.38
Dem bästa "vänförfrågningarna" man får är ju botarna så jäkla roliga hahaha för man ser ju att de är fake som in i, förstår inte hur folk kan gå på sånt
13.38
jag har fått ett mail från en kvinna som säger att jag ska betala hennes flygresa så satt jag på arlanda och inte kom hon inte jag betalade in 100 000 kr på hennes konto nu vill hon att jag ska betala mer men jag är osäker
13.39
Att lära elever och ungdomar att göra google image reverse search borde vara en grundläggande del av internetsäkerhetsveckan och källkritik i skolan.
13.39
Kommer då och då. Oftast två tre "fotomodellvarianter" som söker vänförfrågan. Aldrig i skogen att jag skulle tacka ja...Lyser ju bluff och båg! Ska man polisanmäla direkt?
13.41
På Tinder har det hänt rätt ofta att jag matchat med vad som senare visat sig som olika varianter av botar. Efter ett par stycken bkev det lätt att genomskåda, och lite kul att testa vilka svar som gick att genera. Oftast är de enkelspåriga ich följer ett givet manus. Men det var ett år sedan. Kan tänka mig att dessa botar/AI kommer bli mer avancerade och luriga i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer