Ozwor var det sista meddelandet som skickades till Liselotte Nilsson. Foto: Frida Claeson, SVT

Ordet som avslöjar bedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Industrin bakom romansbedrägerier med falska profiler på datingsidor är stor och bedragarna beräknas komma över miljardbelopp årligen. Men ord kan ibland avslöja bedragarna, som i Liselott Nilssons fall där ordet ”ozwor” stängde chatten.

Varje dag luras svenskar på tusentals kronor i internetbedrägerier. Men långt många fler utsätts för försök till bedrägerier som genomskådas, och en av dem är Liselott Nilsson, 36, från Stockholm.

Ozwor avslöjar att bedragarna troligen finns i Nigeria

Enligt polisen kommer bedragarna oftast från Israel, Centralasien eller Västafrika och arbetar ofta i hubbar likt callcenters. Och eftersom många personer kan driva samma chattar behövs ibland kodord dem emellan för att inte spilla tid, när offren väl synat bluffen.

Ett sådant ord hittar vi när vi synar Liselotte Nilssons chattkonversation. Ordet är ”ozwor” och betyder ”redan borta” på Nigerias största språk hausa.

– Nigeria är ett av de stora länderna som jobbar med bedrägerier digitalt, Nigeriabrev är ju till exempel ett välkänt begrepp, säger Jan Olsson, kommissarie Nationellt it-brottscentrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.