Färre narkotikapoliser – trots att fler dör

Uppdaterad
Publicerad

Antalet narkotikapoliser i Stockholm har minskat kraftigt. De som jobbar mot heroinlangningen i city kan ibland inte ingripa trots bevisning. Spanarna är för få.

Det var i juli som Arnes 20-årige son försvann hemifrån. Föräldrarna började direkt att söka efter honom. Efter två dygns letande med hjälp av mobilpejling, fick Arne ett samtal från sonens vänner som hittat något.

– De såg inte att det var han, de såg bara tröjan. Vi åkte ju dit direkt. Vi var i närheten. Där låg han ju. Och han var ju död. Det var fruktansvärt, jag skrek som ett djur. Jag ringde till Missing people och sade att vi har hittat honom, död, berättar han.

ABC granskar missbrukarvården

Arnes son låg död i skogen. Den rättsmedicinska undersökningen visade att dödsorsaken var heroinförgiftning.

Strax intill oss där vi sitter med Arne, på ett kafé i Kungsträdgården, finns gängen med heroinlangare. Varje dag hänger de här, och vid Plattan på Sergels torg.

Polisen: Vi är för få

ABC var med när narkotikaspanarna försökte gripa in en langare, som hann undan.

– Säljaren hann undan. Vi är för få. Vi kan inte ta både säljare och köpare så vi får chansa på att ta köparen och chansa på att vi kan ta säljaren några timmar senare. Eller några dagar senare, säger narkotikapolisen Christoffer Landin.

Men redan efter en timme är två langare tillbaka i Kungsträdgården. Och nu händer det – två män grips på plats.

Männen har flera plastbollar med heroin på sig, en av dem hinner också svälja flera bollar för att försöka undgå bevisning.

Hälften så många narkotikapoliser idag

På åtta år har dödsfallen med heroin fördubblats i Stockholm.

Samtidigt har narkotikapoliserna som jobbar mot langningen halverats, visar uppgifter som ABC kunnat ta del av.

2006 fanns cirka 38 narkotikapoliser i Stockholms innerstad. I dag är de cirka 19.

Men beslutet försvaras av Rickard Johansson, biträdande chef på Citypolisen.

– Vi jobbar på ett modernare sätt. Vi använder inte bara narkotikapoliser. Vi använder andra poliser som också är duktiga.

Ingen i tjänst när Arnes son dog

Men han håller med på att det krävs specialutbildade poliser för att komma åt narkotikagängen.

Men hur kan man låta langningen på Plattan och Kungsträdgården ske fritt under semestertider när det är som mest ungdomar i omlopp och många provar knark för första gången?

– Vi låter det inte ske fritt.

Men det fanns ju ingen narkotikapolis i tjänst då?

– Det finns poliser i tjänst och de gör också ett bra jobb.

I juli, när Arnes son köpte sin sista sil, fanns det ingen narkotikapolis alls i tjänst Stockholms city.

– Min son får jag ju aldrig tillbaka. Jag har en gravplats att gå till och det gör jag tre gånger om dagen. Men vad jag känner – det är att det enda jag kan se är att man förhindrar distributionen av narkotikan. I stället för att kosta 150 kronor, en sådan här boll, ska den kosta 1.500 kronor. Då har inte ungdomarna råd att köpa, säger Arne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet