Nedlagda busslinjer och glesare turer

Uppdaterad
Publicerad

Det blir stora förändringar i busstrafiken efter årsskiftet, totalt berörs 133 linjer, och mest påverkas Roslagen.

Landstinget måste spara pengar för att få ihop budgeten, och en stor del kommer att sparas in på busstrafiken enligt ett förslag från trafikförvaltningen. Totalt har man ett sparbeting på 300 miljoner kronor, varav 100 sparas in på bussarna och idag presenterades hur det ska ske. Det handlar om helt nerlagda linjer, glesare turer och kortare turer.

Glesare turer, kortare turer och nerlagda linjer

Totalt berörs 133 linjer, i exempelvis Jakobsberg, Märsta och Upplands Väsby glesas busstrafiken ut dagtid. De kommer helt enkelt att gå med färre turer. Det gäller bland annat linjerna 551, 552, 556 och 557.

SL drar ner på busstrafiken

Hårdast drabbade är boende i Roslagen och Norrtäljetrakten. Där läggs flera linjer ner helt, såsom 644, 649, 652, 653 och 659.

Enligt trafikförvaltningen har man utgått från antal resande på bussen, och skurit ner där de anser att trafikutbudet är större än vad som motiveras av antalet passagerare.

Kostnader ökat mer än intäkterna

– Stockholmarna blir allt fler. Men det har inte medfört att kollektivtrafikens intäkter har ökat i samma takt som kostnaderna. Det är en stor utmaning att både utveckla framtidens kollektivtrafik och samtidigt se till att den befintliga trafiken fungerar över tid. De effektiviseringar vi nu föreslår har tagits fram för att i så liten utsträckning som möjligt påverka resenärerna, säger trafikförvaltningens tf förvaltningschef Ragna Forslund.

Moderaterna i Landstinget har sagt att orsaken till att man måste skära ner är för att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tidigare i år röstade nej till att höja biljettpriserna.

”Dråpslag mot bussresenärerna”

Miljöpartiet anser att förändringarna är förödande och vill istället höja skatten för att täcka SL:s kostnader.

– Det här är ett dråpslag mot bussresenärerna. När Stockholmsregionen växer snabbt drar landstingsalliansen i nödbromsen på busstrafiken i hela länet. Vi blir fler. Nu blir bussarna färre. Det är bedrövligt, säger Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson i Stockholms läns landsting.

Förslaget på förändringarna i busstrafiken skickas nu för synpunkter till berörda kommuner och intresseorgansitioner, men trafikförvaltningen vill fatta beslut snarast. I så fall gäller den nya busstrafiken från och med 11 januari 2016.

På landstingets hemsida kan man läsa mer om besparingarna och busstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SL drar ner på busstrafiken

Mer i ämnet