Foto: TT

Många missar skolan på grund av mensvärk

Uppdaterad
Publicerad

Många unga tjejer mår så dåligt av mensvärk att de missar skolan varje månad för att de är tvungna att stanna hemma på grund av smärtan. Det visar en ny studie från Södersjukhuset.

– Många tjejer lider av svår mensvärk som begränsar deras vardag, utan att söka vård. Det verkar finnas en uppfattning i samhället att olika typer av mensbesvär är normalt, även när det hämmar det dagliga livet. Detta måste uppmärksammas så att de som har besvär uppmuntras till att söka och få hjälp, säger Lisa Söderman, gynekolog och författare till en ny studie från Södersjukhuset.

Lisa Söderman, gynekolog vid Södersjukhuset och författare till studien. Foto: Södersjukhuset

Nio av tio 16-åriga flickor i Stockholm stad, som besvarade en enkät, uppger att de hade mensvärk. 14 procent av dem var hemma från skolan  varje månad på grund av smärtor. Det visar en ny studie från Södersjukhuset som genomfördes under 2017.

Syftet med studien var att uppskatta förekomsten av mensvärk bland ungdomar och dess konsekvenser på det dagliga livet. En webbaserad enkät skickades ut till alla flickor födda år 2000 i Stockholms stad, 3 998 personer. Enkäten besvarades av nästan 45 procent, alltså 1 785 personer. Och hela 1 580 av dem flickorna svarade att de lider av mensvärk, alltså 88,5 procent.

Resultaten i studien visar bland annat att:

• 36 procent hade svåra menssmärtor.

• 14 procent var hemma från skolan varje månad på grund av smärtorna.

• 45 procent stannade hemma från skolan på grund av smärtorna någon gång per år.

• 59 procent stannade hemma från sociala aktiviteter som att träffa kompisar, sporta etc.

• 7 procent hade sökt läkarvård på grund av mensvärken.

• 10 procent behandlades med hormonterapi mot mensvärk.

”Hormonell behandling mest effektivt”

– Jag rekommenderar de som har stora besvär att vända sig till en ungdomsmottagning, gynekolog eller husläkare. Det finns olika behandlingar, där hormonell behandling är det som är mest effektivt, säger Lisa Söderman i ett pressmeddelande från Södersjukhuset.

Enkätundersökningen visar också att även andra symptom var vanligt förekommande i samband med mens. Till exempel extrem trötthet, huvudvärk och smärta i samband med toalettbesök. Många flickor uppgav också att ”smärtstillande tabletter inte hade önskvärd effekt” och studien visade dessutom att de flesta inte tar smärtstillande tillräckligt ofta eller tar för få tabletter.

Här publiceras undersökningen:

Studien publiceras i Acta Obstetricia och Gynecologica Scandinavica (AOGS) som är den officiella tidningen för Nordenförbundet för obstetriker och gynekologi (NFOG). NFOG är federationen för de fem nationella organisationerna för obstetriker och gynekologer i Danmark, Norge, Finland, Island och Sverige. Alla enskilda medlemmar i dessa organisationer är medlemmar i NFOG. Syftet med NFOG är att främja det vetenskapliga och praktiska samarbetet mellan obstetriker och gynekologer. Chefsredaktören för AOGS utnämns av NFOG-styrelsen, liksom de nationella nordiska redaktörerna efter nominering av de nationella organisationerna.

Källa: AOGS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.