Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) och finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M). Foto: SVT

NKS avlastas för att beta av operationsköerna

Uppdaterad
Publicerad

Nya Karolinska sjukhuset ska nu avlastas för att hinna beta av sina långa operationsköer. Alliansen satsar 340 miljoner kronor – bland annat på att flytta operationer till andra sjukhus.

Rapporterna om missförhållanden på Nya Karolinska sjukhuset i Solna har duggat tätt sedan bygget blev klart. Det har handlat om påstådd ekonomisk misshushållning, men även vården har fått utstå hård kritik på grund av de långa operationsköerna som kan ha orsakat att två patienter avled i somras.

Så ska operationsköerna kortas

Det senaste halvåret har operationsköerna vid Nya Karolinska ofta varit längre än vårdgarantins tre månader. I juni förra året skedde 76 procent av operationerna inom tre månader, längst väntetid till operation var det i september då bara 57 procent av operationerna skedde inom vårdgarantin.

Nu satsar landstingsalliansen 340 miljoner kronor under innevarande år för att korta operationsköerna. Pengarna ska finansiera att andra sjukhus utför operationer som Nya Karolinska egentligen skulle ha klarat av. På så sätt ska operationsköerna kortas.

– Jag tror att köerna beror olika saker: dels att man är inne i en stor omställning, dels att på Karolinska gör man operationer som man bara kan göra där. Då är det viktigt att vi kan avlasta så att andra sjukhus gör de operationer som de kan utföra, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Ullberg (S): Ingen satsning

Oppositionen inom landstinget har svårt att se pengarna som en satsning.

– Man tar med ena handen och ger med den andra. De tunga besparingsbeting som ligger på Dandryd, Sös och Södertälje slår väldigt hårt mot de äldre, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Vilken lösning vill du se?

– Jag vill se en långsiktig satsning på personalen så man kan öppna stängda vårdplatser och korta vårdtiderna på akutmottagningarna för framför allt de äldre.

Finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) menar däremot att landstinget satsar, inte sparar.

– Totalt sett får sjukvården fem procent mer, 3 miljarder, 2018 jämfört med 2017, säger Iréne Svenonius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet