Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening.

Nya operationskläder orsakar allergier – måste bytas ut

Uppdaterad
Publicerad

Nya Karolinska sjukhuset (NKS) kommer byta ut alla sina operationskläder efter att många i personalen drabbats av allergiska reaktioner och astmabesvär. Kostnaden för sjukhuset blir nästan fem miljoner kronor.

Operationskläderna på Nya Karolinska är för täta, vilket lett till besvär för personalen. Kläderna som idag är av materialet olefin kommer bytas ut till det redan beprövade materialet mertex. Kostnaden för att byta ut kläderna hamnar på nästan fem miljoner kronor.

– De här täta kläderna kan man nästan likna med att ha plastfilm på sig hela tiden. Man får enormt mycket svett på insidan och många har fått allergiska reaktioner eller astmareaktioner, säger Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening. 

Nya Karolinska sjukhuset

Täta kläder ger renare luft

Anledningen till att kläderna är så täta är att sjukhuset haft ett högt satt mål för hygienen i operationssalarna, det ska bara ska vara fem partiklar i luften per kubikmeter.

– Det lossnar ju hud från alla människor hela tiden och tanken var att inga av partiklarna från kroppen skulle komma ut i luften, säger Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening.

Hög kostnad

Fortsättningsvis kommer de extra täta kläderna bara att användas vid operationer som kräver extra ren luft. I övrigt kommer man använda kläder i mertex.

Avtalet för olefin-kläderna måste lösas ut från leverantören vilket kommer kosta sjukhuset 4 922 499 kronor. Dessutom tillkommer en administrativ avgift på 39 198 kronor.

– De här kläderna kommer fortfarande användas så utslaget över några år blir det inte dyrare, men just i år blir det självklart en större kostnad, säger Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör Karolinska universitetssjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet