Erika Ullberg (S) och Torbjörn Rosdahl (M) har diskuterat Nya Karolinska på krismöte i landstinget. Foto: Anna Molander/Tomas Oneborg /SvD/TT

NKS öppnar på söndag – kanske

Publicerad

I dag hölls krismöte på landstinget inför öppnandet av Nya Karolinska i Solna på söndag. Det har varit oro för att det inte skulle vara säkert att öppna nu, men sjukhusledningen säger att det ska öppna som planerat – åtminstone som det ser ut i nuläget.

Med bara några dagar kvar till öppnandet av det mycket påkostade och omdebatterade Nya Karolinska Solna har det varit stor oro för att det inte skulle vara säkert för patienterna att öppna på söndag. En tilltänkt toppchef hoppade av på grund av riskerna för patientsäkerheten och han får medhåll av Stockholms läkarförening. Det gjorde att landstingspolitikerna på begäran av oppositionen höll krismöte med sjukhusledningen på onsdagsförmiddagen, bara fyra dagar innan den planerade öppningen.

Sjukhusledningen sa till politikerna att man dagligen ska pröva om det är patientsäkert att öppna på söndag. Men oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) är inte helt trygg med det beskedet.

– Vi har fantastiskt duktig personal i vården i Stockholm. Vi har också duktiga chefer på sjukhusen, och det är klart att jag måste lita på deras bedömningar. Men Stockholms läkarförening säger att de är oroliga, att de eventuellt vill flytta fram datumet för en flytt, då lyssnar jag på deras kritik.

”Ingen prestigefråga”

Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) vill däremot inte kalla dagens politikermöte för krismöte.

– Nej, det här var sjukhusledningen som informerade om ett möte de hade i morse, och man kom då fram till att 20 november kommer den första patienten. Men ända fram till söndag morgon kan man flytta starten om så behövs, säger Torbjörn Rosdahl.

Torbjörn Rosdahl säger att det inte handlar om prestige, utan att man har kommit fram till att med de resurser och den planering man har kan man flytta in den 20 november.

S: Behövs förstärkning av vården

Förutom patientsäkerheten finns andra orosmoln när det gäller Nya Karolinska: hur det nya sjukhuset som är mindre än det befintliga kommer att påverka vården i länet.

– Vårdköerna växer och att det kommer vara väldigt ansträngt för patienterna de närmaste veckorna, och kanske månaderna, säger Erika Ullberg (S) och fortsätter:

– Jag är bekymrad över att alliansen inte öppnat fler närakuter. Att man inte använder jourläkarbilarna och att man inte byggt några närsjukhus. Om produktionen minskar när de ska flytta in, då behövs det förstärkning av vården i Stockholm, som Moderaterna tyvärr inte rustat för.

Rosdahl oroar sig inte för kapaciteten

– Det förvånar mig att Socialdemokraterna inte förstått att NKS är ett högspecialiserat sjukhus för de mest sjuka. Och att vi flyttar de patienter som i dag finns på Karolinska till de övriga akutsjukhusen, säger Torbjörn Rosdahl.

Men där är det väl ganska trångt?

 – De sjukhusen byggs om och byggs ut, och det här är ett projekt som nu börjar 20 november men som avslutas första kvartalet 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet