Nobelpristagare såg ljuset i tunnelbanan

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelpris i fysik går till tre japaner som uppfann LED-lampan med ett vitt och energisnålt ljus. Vi har träffat pristagarna som idag åkte ut till Kista för att titta på mellanstadieelevers egna uppfinningar.

På Kista Bibliotek lös flitens lampa idag när mellanstadieelever fick träffa årets nobelpristagare i fysik och visa dem sina egna uppfinningar där de använt sig av just LED-lampor. Bland uppfinningarna fanns lysande springskor, ett paraply som lyser upp mörka och regniga kvällar samt en väska som med hjälp av en LED-lampa gör det lättare att hitta sina grejer. Och nobelpristagarna blev mycket imponerade av elevernas uppfinningsrikedom.

– Mycket uppfinningsrikt, jag älskar det, säger Shuji Nakamura.

Uppfann den blå lysdioden till led-lampor

Imorgon delas priset i Nobels minne ut till Shuji Nakamura, Isamu Akasaki och Hiroshi Amano för uppfinningen av den blå lysdioden som möjliggjort LED-lampor med vitt energisnålt ljus. Med de nya LED-lamporna har vi fått hållbarare och effektivare alternativ till äldre ljuskällor.

Och sedan vintermörkret lagt sig över Stockholm lyses staden upp av hundratusentals  LED-lampor. Dessa miljövänliga ljuskällor används nu allt mer för att spara energi i staden, bland annat i juldekorationer och som belysning vid mörka promenadstråk. Något som Hiroshi Amano var mycket förtjust över.

– Ja när det är mörkt finns det många användningsområden, jag tycker mycket om det, säger han.

Förtjust över tunnelbanefärd

För att visa en annan bild av Stockholm fick nobelpristagarna dagen till ära åka ett abonnerat tunnebanetåg längs den blå linjen från Kista till Kungsträdgården. Väl där fick de veta mer om konsten och utsmyckningen vid slutstationen. Men mest spännande var nog att göra föraren sällskap.

– Det är första gången jag får se hur föraren kör tunnelbanetågen, det är så spännande! säger Hiroshi Amano entusiastisk och fortsätter att titta fram över spåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.