Foto: Anders Wiklund/TT

Nolltolerans mot rasism i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

Ett lokalt framtaget program mot rasism och nazism har tagits fram efter nazistattacken i Kärrtorp förra året. Nu råder nollterans.

Händelsen i Kärrtorp för ett år var omskakande. Vuxna, barnfamiljer och pensionärer som slutit upp i en fredlig manifestation mot rasism angreps av ett 40-tal nazister från Svenska Motståndsrörelsen.

– Det var rök över hela centrum och vi hörde knallskott och glasflaskor som splittrades, sade ett ögonvittne till SVT i samband med attacken.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

– Det var som en krigsscen. I samband med attacken försvann min sjuårige son och då blev det ju panik. Jag har inga direkta minnesbilder, sade ett annat ögonvittne till SVT .

All personal ska förebygga extremism

Samtliga aktiva partier i Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutade sig omgående för att sätta ner foten. I ett lokalt framtaget program har politikerna belutat att all personal på fritidsgårdar, öppna förskolor och företrädare i det lokala föreningslivet ska stå upp och prata om vikten om nolltolerans. De ska dessutom aktivt jobba mot nazism, rasism och våldsbejakande extremism.

– Det handlar ju om grundläggande demokratiska värden. Om du inte försvarar dem så tar andra över. Vi behöver lära den nya generationen som växer upp vad demokratiska värden är, säger miljöpartisten Ewa Larsson som är vice ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Det var som ett krig

För många som var med den där dagen på torget i Kärrtorp för ett år sedan, har attacken blivit mycket traumatisk.

– Det är barn som har trauman och det är vuxna som har posttraumatisk stress. Det som hände i Kärrtorp var vidrigt. Det var ju som ett krig, säger Ewa Larsson.

Demonstration på årsdagen

I kväll, på årsdagen av den första demonstrationen, hålls en ny manifestation mot antirasism i Kärrtorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet