Hon tvingas ligga i sängen upp till 18 timmar per dygn

Uppdaterad
Publicerad

Nora Korhonen bor på Väsbygårdens äldreboende i Vallentuna. Där tvingas hon ofta gå och lägga sig innan klockan sju på kvällen.
– Det var inte det här jag föreställde mig när jag var yngre, säger Nora Korhonen.

71-åriga Nora Korhonen, hennes man och andra på boendet behöver hjälp för att komma i och ur sängen. Det arbetar två till tre undersköterskor på avdelningen och de slutar 21.00, enligt Nora. Innan de går hem måste de ha hunnit hjälpa de tolv boende med sina kvällsbestyr. Det leder till att personalen ibland kommer för att hjälpa Nora i säng redan innan klockan 18.00.

– Då säger de ”gå och borsta tänderna nu” och jag svarar ”nej det gör jag inte, klockan är sex”, säger Nora Korhonen.

Hon berättar att hon kan säga ifrån till personalen och då går de och hjälper någon annan först, men det slutar ändå ofta med att hon måste lägga sig innan klockan 19.00.

Noras Korhonens man har afasi och är en av dem som inte har så lätt att säga ifrån. Nora Korhonen berättar att han nyligen fick gå och lägga sig redan klockan 17.40.

Ligger i sängen upp till 18 timmar per dygn

Efter att hon fått hjälp i säng ligger Nora Korhonen vaken till 23.00 då hon somnar. På morgonen vaknar hon vid 07-tiden men får ibland inte hjälp att stiga upp förrän vid lunch. 

– Det var inte det här jag föreställde mig när jag var yngre. Jag tänkte att när man är pensionär ska man sitta på någon parkbänk och mata fåglarna, säger Nora Korhonen.

Kommunen ska utreda

Helena Jernberg är verksamhetschef för äldreomsorgen i Vallentuna kommun. När hon får höra om Nora Korhonens situation blir hon förvånad och menar att hon inte fått indikationer på att någon på boendet skulle vara missnöjd.

– Vi måste titta på det här för det låter inte alls bra, vi måste göra en utredning. Om det är så som det beskrivs, så låter det inte alls bra, säger Helena Jernberg.

Finns det tillräckliga resurser på Väsbygårdens äldreboende?

– Det går ju att diskutera om det finns tillräckliga resurser på boendet och det måste vi titta på, säger Helene Jernberg.

Nora Korhonen hoppas att någon på kommunen ska ta ansvar och se till att det blir en förändring.

– Jag tycker vi boende betalar tillräckligt. Hela pensionen går åt här och räcker knappt till. Jag vill ha anständig vård för de pengarna, säger Nora Korhonen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer