I videon hör du hur vandaliseringen på kyrkogården ska stoppas. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Norra begravningsplatsen kan få kameraövervakning

Publicerad

Flera hundra gravstenar har vid tre olika tillfällen välts omkull på Norra begravningsplatsen sedan i mitten av december. Nu vill Stockholms stad sätta upp kameraövervakning på kyrkogården.

Kyrkogårdsförvaltningen har ännu inte hunnit resa alla de runt 325 gravstenar som vältes under två olika helgnätter i mitten av december 2020.

Den gångna helgen vräktes ännu fler stenar omkull – den tredje gravskändningen inom loppet av en dryg månad.

– När man välter gravstenar på det här sättet våldför man sig på det innersta i människor, säger Svante Borg som är chef på kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad.

Svante Borg från kyrkogårdsförvaltningen är förfärad över att gravskändningarna fortsätter. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Kameraövervakning och belysning

Efter gravskändningarna i december började grindarna till Norra begravningsplatsen låsas nattetid. Nu vill Stockholms stad sätta upp kameraövervakning och förstärka belysningen för att få stopp på vandaliseringen.

– Den senaste tidens gravskändningar är avskyvärda brott. Kyrkogårdar ska vara trygga platser för alla som vill sörja sina nära och kära, säger Dennis Wedin (M) som är ansvarigt borgarråd för kyrkogårdarna i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.