Foto: Grafik Oscar Properties

Norra tornen får klartecken av Länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

De två höga husen vid Torsplan går inte mot detaljplanen, och kan alltså byggas, anser Länsstyrelsen, och avslår Luftfartsverkets överklagande.

Det har varit många turer kring de höga husen som kallas Norra tornen vid Torsplan. Det högsta ska bli 120 meter högt och därmed bli Stockholms högsta bostadshus. Detaljplanen är klubbad, men Luftfartsverket överklagade. De anser att tornet skulle störa flygtrafiken, genom att påverka raadartrafiken till Bromma flygplats.

Men Länsstyrelsen avslår överklagandet. De har inga synpunkter på om det skulle påverka flygsäkerheten eller inte, men konstaterar att i den godkända detaljplanen står att husen får byggas så höga, till och med högre, och därför kan man inte stoppa ett bygglov på platsen enligt Länsstyrelsen.

Luftfartsverket kan dock fortfarande överklaga till Mark- och miljödomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.