Var fjärde nyanställd på räddningstjänsten i Norrtälje är kvinna. Foto: SVT

Norrtälje brandstation satsar på jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

På räddningstjänsten i Norrtälje kommun har man arbetat för att få in fler kvinnor. Genom rekryteringskampanjer har de lyckats höja antalet kvinnliga sökande från tre till 33.

– Istället för att sätta upp barriärer och förklara vilka krav vi ställer på våra brandmän så har vi försökt förklara hur fantastiskt det här yrket är. Vi tror att många kan klara våra tester med rätt vägledning och träning, säger Magnus Wallin, räddningschef Norrtälje kommun.

Var fjärde som anställs är kvinna

Kampanjen har lett till att fler sökt arbete hos räddningstjänsten i Norrtälje. Ökningen är störst bland kvinnor

Räddningschef Magnus Wallin Foto: SVT

och under de senaste två åren har var fjärde person som rekryterats varit kvinna.

– Alla vi rekryterar klarar testerna. På räddningsinsatser behöver vi olika kompetenser. Ibland är det bra att vara liten och smidig, ibland är det bra att vara stor och stark. Det är kombinationen som vi tycker är den bästa lösningen, säger Magnus Wallin.

Nominerade till jämställdhetspris

Under dagen besökte jämställdhetsministern räddningstjänsten i Norrtälje och hon var imponerad över deras arbete.

– Här är att man var väldigt noga med att se över vad man själv kunde göra. Alla kan arbeta med jämställdhet på ett expansivt och proffsigt sätt, man behöver inte alltid vänta på att andra ska sätta igång nånting, säger Åsa Regnér (S).

Nu har räddningstjänsten i Norrtälje nominerats till Svenska Jämställdhetspriset 2018. Något som grundas på deras rekryteringssiffror.

– Vi känner oss som en representant för resterande delar av räddningstjänsten i Sverige för det är inte bara vi som jobbat med de här frågorna men just nu är det vi som har visat väldigt goda resultat, säger Magnus Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.