Strömmen är tillbaka för bofasta Norrtäljebor menar även kommunikationschefen, Lars Lindberger, på Norrtälje kommun. Foto: TT/Norrtälje kommun

Norrtälje kommun – stormen har kostat miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelar Vattenfall att samtliga av deras bofasta kunder i Roslagen och i Stockholms skärgård ska ha fått strömmen tillbaka. Även Norrtälje kommun bekräftar att strömmen är tillbaka hos den bofasta befolkningen.

- Det är min känsla också. Sedan början av förra veckan har nästan inga ringt och inga reaktioner från boende i kommunen, säger Lars Lindberger, kommunikationschef på Norrtälje kommun.

När stormen Alfrida drog fram natten till den 2 januari blev omkring 100 000 hushåll strömlösa i Roslagen och i Stockholms skärgård.

– Under de första tio dagarna efter stormen Alfrida, var det ett hårt tryck och många ringde till kommunen för att få hjälp och rådgivning, säger Lars Lindberger, kommunikationschef på Norrtälje kommun.

2,3 miljoner kronor

Totalt har stormen kostat Norrtälje 2,3 miljoner kronor utöver kommunens vanliga verksamheter.

– Omkring 740 000 kronor har vi betalat för personalens övertidskostnader, säger Lars Lindberger, kommunikationschef på Norrtälje kommun.

En lika stor summa har även konsulter och entreprenörer kostat som anlitats för att röja undan bland annat nedfallna träd.

I de 2,3 miljonerna ingår summan 840 000 kronor för att laga kommunens egendom som blåst sönder under stormnatten

– Det är kostnaden för att ta bort saker som blåst sönder, staket som ska lagas och en stor brygga blåste också sönder.

Norrtälje kommun säger sig ha haft fullt fokus på stormens efterdyningar och att andra frågor har fått stå åt sidan.

– Vad vi vet har ingen råkat riktigt illa ut på grund av stormen, vad vi vet än så länge. Hemtjänsten har jobbat väldigt hårt med att få vatten och värme, säger Lars Lindberger.

Nytt äldreboende på några dagar

Strömlösheten gjorde även att trygghetslarmen slutade fungera när radiomasterna i området la ner. Kommunen tvingades på kort tid ta fram ett nytt äldreboende.

– Nu tog det tre dagar istället för sex månader att iordningställa ett äldreboende, säger Lars Lindberger.

Nu kommer kommunen och Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON), som ansvarar för sjukvård och omsorg, att se över vad som måste göras inför framtiden.

– Ingen hade räknat med att radiomaster och kommunikationen skulle slås ut i flera dagar och att trygghetslarmen inte skulle fungera, säger Lars Lindberger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.