Norrtäljes politiker vill bygga ut fängelset med 120 platser Foto: Erika Walukiewicz

Säkerhetsfängelset i Norrtälje vill bygga ut för fler fångar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder platsbrist på landets fängelser. I Norrtälje står ett stort område innanför fängelsemuren tomt. Nu vänder sig kommunens politiker till justitieministern för att få bygga ut.

De senaste fyra månaderna har Norrtäljeanstalten haft en beläggning på över 100 procent. Situationen är inte unik. I januari var fyra av landets sju fängelser med den högsta säkerhetsklassen överfulla.

– Förut sågs 90 procent som en fullbelagd anstalt, för att ha möjlighet att flytta fångar när det blir bråk. Det går inte nu när det ständigt är fullt, säger Stefan Bengtsson, chef på Norrtäljeanstalten.

Fångar staplas på varandra

I Norrtälje finns en yta på det befintliga anstaltsområdet som står färdig att bebyggas. Nu vill kommunpolitiker och anstaltsledning ta marken i anspråk för att öka fängelsets cirka 171 platser med ytterligare 120.

Den gamla anstalten som byggdes 1959 har dessutom ett stort renoveringsbehov.

– Om fyra till fem år kommer vi att behöva bygga om och då måste vi stänga delar av anstalten, säger Stefan Bengtsson.

Några av landets fängelser har löst platsbristen med så kallad dubbelbeläggning. Det innebär att man ställer in våningssängar i befintliga celler. I Norrtälje är det inget alternativ.

”För små för att dela”

– Våra rum är sju kvadratmeter utan toalett. De är alldeles för små för att dela, säger Stefan Bengtsson.

2018 beslutade kriminalvården om utbyggnad av ett antal fängelser, bland dem Kumla och Hall. Sedan tidigare finns planer på en anstalt med 300 platser i Södra Sverige. Ett sådant storfängelse kan stå klart tidigast 2028.

Beläggning på klass 1-fängelser i januari 2020

Hall   99.77%

Hällby   103.26%

Kumla   99.76%

Norrtälje   102.00%s

Salberga   101.37%

Saltvik   91.37%

Tidaholm   106.81%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.