Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer inhyrd vårdpersonal att reagera på beskedet att arbeta på obekväm arbetspass? Hör Emma Jonsson, avdelningsordförande på Vårdförbundet berätta. Foto: SVT

Hyrpersonalen i Region Stockholm ska minskas – erbjuds obekväma pass

Uppdaterad
Publicerad

Under mars månad ska Region Stockholm minska den inhyrda bemanningen med minst en tredjedel. För den dygnet runt-öppna vården innebär det att hyrpersonalen kommer att erbjudas pass på obekväma arbetstider. De övriga passen ska gå till regionens egen personal.

Taktiken och takten som regionen skär ner på hyrbemanningen med kritiseras av Vårdförbundet, som menar att åtgärderna inte kommer att locka medlemmar som är hyrpersonal till regionen.

– Det är inte en morot i alla fall tänker jag. Utan man upplever det mer som en piska, säger avdelningsordförande Emma Jonsson på Vårdförbundet i Stockholm.

Hon menar att det kan gå ut över patienterna eftersom hyrpersonal kan vända sig till andra uppdragsgivare.

Regionen vill satsa på egen personal

Men Ulrika Sundquist, HR-chef på regionen, håller inte med. Bemanningspersonal ska vara ett komplement till den egna personalen och kunna bidra med flexibilitet.

– Vi måste göra den här omställningen för att göra investeringar i våra egna medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.