Det är på nätterna som de nya vagnarna provkörs i Stockholms tunnelbana. Bland annat kontrolleras högtalarsystemet och hur mycket vagnarna låter mot spåren. Foto: SVT

Nya tunnelbanetåg testkörs nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av juni som det första exemplaret av de nya vagnarna som ska trafikera Stockholms tunnelbana visades upp. Nu har ytterligare två vagnar av modellen C30 fraktats till Stockholm och testkörs nattetid i tunnelbanan.

Det är på nätterna, när Stockholms tunnelbana nästan står tom, som de två nya vagnarna C30 testkörs och justeras på plats. Det som kontrolleras är om vagnarna går att koppla ihop och att dörrarna öppnas och stängs som de ska.

Även ljudet i vagnarnas högtalare kontrolleras så att utropen låter bra. Utanför vagnarna kontrolleras ljudet mot skenorna så att de inte är störande för de boende intill spåren.

Städning och klottersanering

– Förenklat testar vi hur bra C30 kommer överens med infrastrukturen i Stockholms tunnelbana. Vi testar också att tågen fungerar i depån och kan lyftas, städas, klottersaneras och underhållas, säger Fredrik Durgé, som är operativt ansvarig i projekt C30, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som testerna pågår i Stockholms tunnelbana pågår arbetet med att kvalitetsäkra vagnarna på fabriken i Tyskland.

Totalt ska 96 nya tunnelbanevagnar vara på plats år 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.