Bekanta till Rahmat Akilov,som misstänks för terrordådet i Stockholm, berättar för Sveriges Radios Ekot att han blev alltmer instabil. Foto: TT/Christine Olsson/privat

Åtal mot Akilov väntas i januari

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har lämnat in begäran om förlängd åtalstid för terrorattacken på Drottninggatan den 7 april.

Åklagaren Hans Ihrman har redan tidigare flera gånger begärt att få flytta fram åtalet mot Rakhmat Akilov. Det nya beslutet är att åtale ska väckas senast den 23 januari 2018, det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Men det förutsätter att den misstänkte gärningsmannen, Rakhmat Akilov, och hans försvarare har hunnit gå igenom hela utredningsmaterialet till dess.

Terrordådet i Stockholm

Kan förlängas ytterligare

Åklagaren i målet, Hans Ihrman, räknar med att det eventuellt kan bli fråga om ytterligare förlängning av åtalstiden eftersom det är ett omfattande material som också ska översättas. I så fall måste han begära förlängd åtalstid före den 23:e januari.

– Åtalet kommer den veckan (23:e januari red anm) eller veckan efter, säger han till SVT Nyheter.

Vid terrorattentatet dog fem personer och ett antal personer skadades. I målet finns cirka 150 målsäganden: offer, anhöriga och andra som påverkats av terrordådet.

Rättegången förväntas inledas i februari men exakt datum är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet