Arbetet med taket och takkronan i rotundan tillhör några av utmaningarna när Stadsbiblioteket ska rustas upp. Foto: Tommy Bergman/SVT

Så ska Stadsbiblioteket rustas upp

Publicerad

Stadsbiblioteket på Sveavägen ska rustas upp med start i höst, och nu pågår planeringen för de första delarna av jobbet. Bland annat ska entréer tillgänglighetsanpassas, el ska bytas och den stora takkronan i rotundan ska få en översyn.

– Takkronan är en av de stora utmaningarna, säger Johnny Sanchis på Stockholms stads fastighetskontor.

Beslutet att rusta upp Stadsbiblioteket till en kostnad av 260 miljoner kronor togs i december. Det handlar till exempel om tekniskt underhåll som upprustning av vatten och avlopp, och om utökad brandsäkerhet. Även fasaden ska få sig en ansiktslyftning.

Några av de senaste renoveringarna i Stockholms stad har annars uppmärksammats mest för att ha blivit mycket dyrare än planerat. Nu är det här arbetet inte på samma nivå som renoveringarna av Östermalmshallen eller Medborgarhuset, men frågan är hur staden ska klara av att hålla ekonomin den här gången.

– Det har varit en viktig del inför underhållsarbetena. Vi har valt ut Skanska som kommer göra det här arbetet och då har ekonomi och kostnadsuppföljning varit en viktig del, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd, som menar att man från stadens sida noggrannt kommer bevaka kostnaderna framåt.

– Medborgarhuset och Östermalmshallen har inte mått bra och det gjorde att renoveringen behövde bli dyrare. Det är därför det är så viktigt med planerat underhåll som vi gör här. Det är så vi måste jobba på andra ställen, vi ska inte låta våra byggnader förfalla, säger Dennis Wedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.