Idag spränger man på Slussen

Uppdaterad
Publicerad

Idag började man spränga i den stora gropen vid Katarinavägen. Minst tre gånger om dagen kommer gång- och cykelvägarna vid Slussen att spärras av och man får vackert vänta.

– Det gick som planerat, säger Eva Rosman på Projekt Slussen. Omkring 10.000 kubikmeter ska totalt sprängas bort under de närmaste åtta veckorna.

Minst tre gånger om dagen kommer det att smälla vid Slussen, klockan 09.00, 12.00 och 15.00. Sirener kommer att ljuda och flaggvakter spärra av gång- och cykelbanor cirka fem minuter innan varje sprängtid.

– Avspärrningarna kommer att vara i ungefär fem-tio minuter vid varje sprängtillfälle, så det varar inte så länge, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Projekt Slussen, och fortsätter:

– Men om man har en buss att passa så måste man vara ute i god tid så man inte ser sin buss passera på andra sidan avspärrningen.

Åtta veckors sprängningar

Det rör sig om ytliga sprängningsarbeten i schaktet vid Katarinavägen, den gigantiska grop som nu finns vid Slussen, och sprängningarna kommer att hålla på i åtta veckor.

– Det är väldigt, väldigt små sprängsalvor, av säkerhetsskäl eftersom det är så stadstätt, och därför tar det åtta veckor. Men vi vill inte ha några incidenter, säger Eva Rosman.

– Vi har också satt upp flera vibrationsmätare i fastigheterna för att mäta vibrationerna efter sprängningarna, så det sker under mycket kontrollerade former, men det är inte desto mindre sprängningar.

Sprängningarna ska få bort berg på Katarinavägens norra sida längs husfasaderna för att man sedan ska bygga en tillfällig gång- och cykelbro där.

– Sedan spränger vi längs andra sidan Katarinavägen i sommar. Allt det här är för att göra plats för den nya konstruktionen som är Katarinavägen. Totalt ska 12.000 kubikmeter berg forslas bort, säger Eva Rosman.

Spränger mer när kvällarna blir ljusare

Före sprängningarna spärras gång- och cykelvägen mellan Katarinvägen och Ryssgården av, likaså gångbron från Mosebacke till Gondolen och den tillfälliga rampen mellan Slussen och Gondolen/MacDonalds.

När dagarna blir ljusare finns också ytterligare en sprängningstid, klockan 17, som är en reservtid för det man inte hunnit med. Men den tiden kommer inte att användas närmaste veckorna eftersom man inte spränger när det är mörkt.

Buss- och tunnelbanetrafiken påverkas inte av sprängningsarbetena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.