Foto: SVT

Nu byggstartar polishuset i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

Polishuset i Rinkeby skulle ha varit i drift sommaren 2017. Men gång på gång försenades byggstarten och när första spadtaget idag tas så har Rinkeby stått utan polishus i knappt fyra år. Den nya tidplanen är att polisen ska vara på plats hösten 2019.

Det nya polishuset byggs på uppdrag av det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder. Två befintliga bostadshus ska byggas om och två nya fastigheter ska tillkomma. Totalt handlar det om 14.500 kvadratmeter.

– Jag ser början på en vändning av en negativ utveckling i området. Förutom tryggheten och polisens närvaro är det oerhört viktigt att arbetsplatser kommer till rinkeby. Polisen säger att man vill använda sig av lokala krafter som bor i rinkeby. Vi behöver människor som rör sig i centrum, äter i våra restauranger och handlar i våra affärer, säger Ann-Margrethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd, som själv bor i Rinkeby.

Polishuset i Rinkeby

Försenat och fördyrat

Bygget har tidigare beskrivits som omfattande eftersom ett gammal äldreboende ska byggas om och istället rymma 240 arbetsplatser. Prislappen för polishuset har dessutom fördubblats, något som har kritiserats av de borgerliga borgarråden.

– Det känns fantastiskt att stå här i dag. Det här är ett stort steg för den trygghetsskapande vägen, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad.

Behövs ett polishus

– Vi beslutade oss tidigt i den nya organisationen för det här. Jag frågade Niclas Andersson (lokalpolisområdeschef), vad som behövs här och han sa att det var just ett polihus. Alla har samma rätt till trygghet i landet, men här i Järvaområdet har det varit ett underskott på trygghet, säger Dan Eliasson, rikspolischef.

Så här ska det nya polishuset ser ut Foto: Familjebostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet