De säger ja till varandra, liksom ett sextiotal andra par – varje helg. Men nu vill ansvariga för vigslarna att fler ska kunna vigas i Stadshuset. Foto: Per Larsson, SVT

Stockholms stadshus slutar med gratis vigsel

Uppdaterad
Publicerad

Det är populärt att gifta sig borgerligt i Stadshusets ovala rum. Fram till nu har stockholmare varit avgiftsbefriade vid borgerliga vigslar, men nästa år ska alla brudpar betala åttahundra kronor för vigselceremonin.

Tidigare har bara brudpar folkbokförda utanför Stockholms kommun, behövt betala en vigselavgift på femhundra kronor. Men under nästa år kommer alltså alla par att betala en vigselavgift på åtta hundra kronor.

– Tanken är att utvidga antalet vigslar i våra lokaler eftersom kötiderna är långa. Vi tittar nu på om det finns fler rum här i stadshuset som kan användas för vigselceremonier, säger Erica Lawesson som är avdelningsdirektör på Stockholms stadshus.

Populärt att gifta sig i Stadshuset

Vigselceremonierna äger rum på lördagar mellan klockan 12:00 till 18:00. Varje ceremoni tar fem minuter och det innebär att mellan 55-58 par viger sig där varje helg. Ändå är det flera månaders väntetid för att få en tid, särskilt under sommaren.

Vigslar i Stockholm

Förra året gifte sig 23 628 stockholmare, antingen borgerligt eller genom vigsel i Svenska kyrkan.

Borgerliga vigselförrättare förordnas av Länsstyrelsen på uppdrag av kommunerna. Deras ersättning från staten är 110 kronor för en vigsel och 30 kronor för efterföljande vigslar samma dag.

Den nya avgiften kommer att tas ut när e-tjänstlösningen är på plats under 2020.

Källor: Länsstyrelsen och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.