Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd i Stockholm. Foto: SVT

Nu gäller SL-kortet på Waxholmsbåtarna – igen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag så räcker SL-kortet ända ut i Stockholms skärgård. Det är andra gången som landstinget genomför en testperiod där SL-kortet också gäller på Waxholmsbåtarna under lågsäsong.

Det är den som har en 30-dagars, 90-dagars eller årskort i SL-trafiken som kan resa på samma biljett i Waxholmsbolagets trafik.

Förra testperioden mellan januari och april ökade antalet resenärer på båtarna med 20 procent, och enligt Centerpartiet räcker det för att göra satsningen permanent.

– Vi kommer att slåss för att det här ska bli permanent, om det blir en lika fin succé som det var i våras. Även med ett något sämre resultat så skulle man kunna beteckna det som en succé. Om någon annan majoritet skulle vilja avskaffa försöket så kommer jag att jaga dem i landstinget, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsråd.

Oppositionen positiv till satsningen

Men även Socialdemokraterna i landstinget har landat i att försöket bör bli permanenent.

– Ja så är det, men kopplat till det så vill vi också säkra finansieringen till skärgårdsstiftelsen som arbetar med att fler stockholmare ska ta del av skärgården och säkra den unika miljön vi har, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingråd.

Satsningen kostar omkring sju miljoner kronor per år. SL-kortet kommer att gälla på Waxholmsbåtarna mellan 3 september och 9 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.