Nu har Ioana Ghita fått sin transplantation

Publicerad

Ioana Ghita från Rumänien, har fått den operation som kan rädda hennes liv. SVT har i flera reportage kunnat berätta om hur svårt det är för fattiga EU-migranter att få sjukvård.

– Jag önskar att jag får bli frisk, leva och se mina barn växa upp. För deras skull vill jag kämpa för att leva, säger Ioana Ghita till SVT där hon står på trappen till familjens lilla skjulliknande hus.

Bilderna från den rumänska byn Malu Vanat, rörde många svenskars hjärtan och fick mejlen att strömma in till SVT:s redaktion i våras.

Den unga trebarnsmamman Ioana Ghita som tilllbringat månader med att tigga utanför tunnelbanan i Stockholm återvände hem till sin by för att förenas med sina barn.

Pengar samlades in i Sverige

Under tiden Sverige hade Ioana fått besked från svenska läkare att hon, som lider av hepatit C,skrumplever, måste få en levertransplantation för att kunna överleva.

Men EU-migranter kan inte få sådan avancerad sjukvård i Sverige.

SVT följde med Ioana Ghita tilll Rumänien, och på plats fick vi många vittnesmål om att hennes sjukdom var lika med en dödsdom. Som fattig romsk kvinna, hade Ioana inga pengar till sjukhusresor, mediciner, eller bra mat. Inte heller till mutor åt sjukvårdspersonal.

Men efter att vi på plats sökt upp landets specialistläkare på transplantationer, fick vi beskedet att Ioana Ghita skulle sättas upp på väntelistan för en tranplantation.

Efter reportagen i SVT strömmade över 50.000 kronor in till insamlingen som privatpersoner ordnat för att hjälpa Ioana betala för mediciner och behandling.

Igår fick Ioana Ghita en ny lever på Fundeni-sjukhuset i Bukarest.

”Jag tackar Gud och alla i Sverige”

– Jag var på sjukhuset klockan sex i morse. Då slog hon upp ögonen och bad om vatten. Jag är fortfarande orolig för henne. Men jag tackar Gud och alla i Sverige, säger hennes man Vasile Ghita till SVT via Skype idag.

Sjukhuset bekräftar för SVT Nyheter att Ioana klarat operationen. Med en ny lever finns åter hoppet för familjen om ett liv tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet