Foto: Anonymouse

Nu har mössen byggt nytt igen – kondis och hotell på Värmdö

Uppdaterad
Publicerad

Musbutiker och musrestauranger har tidigare dykt upp framför allt i Malmö, men nu finns den annorlunda gatukonsten även i Gustavsberg i Värmdö kommun. På plats i hamnen finns nu Vera Pistacia konditori och Hotell Stilton.

De mycket små byggnaderna är skapade av nätverket Anonymouse, inbjudna av Värmdö kommun.

– Det var svårt att veta innan vad det skulle bli, men vi är jätteglada att de kommit hit och tolkat Gustavsberg på sitt vis, säger Heidi Trakowski, utvecklingsledare för kulturen i Värmdö kommun.

Anonymouse som själva kallar sig ”ett löst sammansatt nätverk av möss och människor”, blev kända för sina skapelser med musarkitektur framför allt i Malmö. Det här är de första mushusen i Stockholmstrakten.

”Vi har alltid velat se världen, och nu har vi sett Gustavsberg.”, skriver gruppen på sin Instagram.

Fritt tolkat Gustavsberg

Nätverket har själva styrt över både plats och bygge.

– Vi kan inte styra konsten, det var vi medvetna om. De har fritt tolkat platsen Gustavsberg och valt plats för installationen, säger Heidi Trakowski.

Resultatet blev ett hotell och ett kondis, Vera Pistacia konditori och Hotell Stilton, i porslinskvarteren i Gustavsbergs hamn.

Inredningen på nya muskondiset. Foto: Anonymouse

”Vackra gamla industrilokaler står kvar, men samsas nu med nybyggda lägenhetshus och människor flyttar hit av andra anledningar än att jobba på fabriken. Om Gustavsberg helt har hittat sin nya identitet bland turism, båtar, ateljéverksamhet, nybyggen och brukshistoria, återstår att se. Och mitt i alltihop pågår livet. Det har vi försökt att skildra”, förklarar gruppen i ett pressmeddelande.

Liten konst för de allra minsta

Heidi Trakowski säger att de är mycket nöjda på kommunen.

– Vi ville göra något positivt för Gustavsberg, för alla men framför allt de små, och vi ser på sociala medier att föräldrar och förskolor går dit med barnen.

Foto: Värmdö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.