Foto: TT

Nu införs flexibla nattstopp i busstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför SL flexibla nattstopp i busstrafiken. Försöket innebär att resenärerna kan välja var bussen ska stanna längs färdvägen i stället för att bussen bara stannar vid befintliga hållplatser.

– Det här är en trygghetsreform, säger trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

De flexibla nattstoppen innebär att resenären själv får bestämma var bussen ska stanna. Försöket införs med start torsdag 2 maj på busslinje 504Y som går genom Ursvik i Sundbyberg. 

Syftet är att öka tryggheten genom att resenären kan kliva av närmare sin slutdestination.

– Det är när man går från stationen eller busshållsplatsen som otryggheten infinner sig. Det här är en trygghetsreform som vi hoppas och tror ska ge goda resultat, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Kundvärd för dialog mellan chaufför och resenär

Bussturerna som berörs kompletteras med en kundvärd som man pratar med om var man vill gå av. Det är den personen som för dialogen mellan resenären och chauffören.

Syftet är ju att öka tryggheten för resenärerna men hur påverkas busschaufförens trygghet?

– Kundvärden är ju ett sätt att hantera den frågan. Här måste vi väga många intressen mot varandra, chauffören måste ju också känna trygghet i att stanna där passageraren vill kliva av, säger Kristoffer Tamsons (M).

Vad säger chaufförerna själva om det här arbetssättet?

– Det finns de som tycker att det är en bra ide och det finns de som har frågor kring det förändrade sättet att arbeta. Kollektivtrafiken är till för resenärernas skull och den här typen av trösklar är till för att övervinnas.

”Hoppas att det uppskattas och används”

Förhoppningen är att de flexibla nattstoppen utvecklas till flera busslinjer och blir en del av den ordinarie kollektivtrafiken.

– Jag hoppas att det uppskattas och används av resenärerna, och att det även fungerar bra för föraren med stöd från kundvärden.

Försöket pågår till och med 1 juni, sedan ska det utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.