Landstingets vårdlokaler kan ge plats åt flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets vårdbyggnader ska inventeras för att undersöka om det finns ledigt utrymme där flyktingar kan bo. Det har fastighets- och investeringslandstingsrådet Paul Lindquist bestämt.

Tidigare har den största tyngden lagts på kommunerna för att ordna fram boenden, men nu vill alltså Stockholm läns landsting vara med och bidra. Landstingets vårdfastigheter omfattar två miljoner kvadratmeter spridda över länet.

– Jag uppmanar alla andra landsting och regioner att göra samma sak. Vi måste alla göra vad vi kan för att underlätta den situation som Sverige befinner sig i just nu, säger fastighets- och investeringslandstingsrådet Paul Lindquist (M).

Paul Lindquist (M) är tydlig med att ingen vård ska läggas ned, men han känner själv till att en del av landstingets två miljoner kvadratmeter står oanvända. Nu ska professionella se exakt vad som finns ledigt och vad som är lämpligt för boende åt flyktingar.

Inventeringen kommer att ta flera veckor och ska bland annat söka efter platser för sovsalar, lokaler till korttidsboenden och långtidsboenden.

– Just nu dammsuger vi vårt fastighetsbestånd efter alla möjligheter som finns, säger Paul Lindquist (M).

Beslutet togs igår efter att Migrationsverket skrev upp sin prognos för asylsökande i Sverige i år. 190 000 människor väntas komma. Nu vill politiken i landstinget se hur deras lokaler kan hjälpa till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mer i ämnet