Petter Stordalen framför verket av Jaume Plensa, i det nyinvigda konsthotellet vid Brunkebergs torg. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu invigs Urban Escape

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes delar av kvarteret som går under namnet Urban Escape vid Brunkebergstorg, en plats som länge legat i skugga, trots dess centrala läge.

– Det är två hotell, en takrestaurang och en ny entré in till Gallerian från Brunkebergs torg. Ambitionen är att lyfta en hittills bortglömd del av centrala Stockholm och fylla området med liv under dygnets alla timmar, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

Kvarteren vid Gallerian och Brunkebergstorg håller på att förvandlas. Projektet Urban Escape omfattar fem fastigheter, fyra gator och två torg. När det är klart ska det förutom två hotell även bli parker på taket och ett nytt Brunkebergstorg.

LÄS MER: Brunkebergstorg – ett torg som försvann

”Selfie moments” viktigare än rummen

Mitt i trappan i entrén till hotellet At Six står en 2,5 meter hög skulptur i spansk marmor föreställande ett stort kvinnohuvud, gjord av konstnären Jaume Plensa.

– Det viktigaste med hotell idag och i framtiden handlar inte om rum och sängar. Det viktigaste för gästerna är upplevelser, som konst, kultur, musik och mat – så kallade ”selfie moments”. Konsten ska vara som ett galleri i hotellet.

Men det var inte utan problem som skulpturen hamnade mitt i trappan.

– När skulpturen kom visade det sig att den var så tung – den vägde nästan tre ton – att trappan skulle kollapsa om vi satte den där. Ingenjörerna föreslog att vi skulle ställa den på ett annat ställe, men vi sa att de fick göra om konstruktionen av trappan, för den ska stå just där, säger Petter Stordalen och pekar mot skulpturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer