Nu invigs rekorddyra Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var på plats för att öppna Nya Karolinska Universitetssjukhuset.

– Är ni beredda, frågade kung Carl XVI Gustaf innan han klippte till.

Ingen kunde ana, när kronprinsessan Victoria tog det första spadtaget till Nya Karolinska, att sjukhuset skulle skapa så många rubriker innan det stod klart. Idag invigde kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia det rekorddyra sjukhuset som är det första nya sjukhuset i Stockholm på 40 år.

Foto: TT/SVT

Bygget kantat av problem

Men vägen till invigning har kantats av problem, bland annat kritik mot höga konsultkostnader, jäv och stora problem med tekniken. I april meddelades att hela sjukhusets styrelse byts ut.

 -Jag hoppas att stockholmarna tycker att det varit mödan värt, alla dessa olika delar av Nks -projektet. Att våga investera i en ny sjukhusbyggnad med den moderna tekniken, möjligheten att integrerar sjukvård och forskning som ska leda till nya medicinska landvinningar, säger finanslandstingsrådet Iréne Swenonius (M).

Kostnad 14,5 miljard kronor

14,5 miljarder kronor har det 330 000 kvadratmeter stora sjukhuset kostat att bygga. Med 36 operationssalar, 630 patientrum och två helikopterplattor ska sjukhuset kunna ta emot de allra svårast sjuka och beräknas att vara i drift i hundra år.

En miljon kronor kostade kalaset

Dagens invigningskalas kostade en miljon kronor när Landstinget, Karolinska Universitetssjukhuset, Skanska och Coore bjöd på snittar, buffé och levande musik. En fjärdedel av summan, 250 000 kronor stod Landstinget och skattebetalarna för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.