Nu kan du betala med kort i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala domkyrka tar nu hjälp av modern teknik för att få besökarna att öppna plånboken. Betalkort ska öka viljan att bidra.

Varje år besöker över en halv miljon människor Uppsala domkyrka. För den som vill skänka en slant på vägen ut, har den gamla kollektbössan hittills varit det enda alternativet. Men från och med nu kan man använda sitt betalkort istället.

Kollektomaten i domkyrkan är den första permanenta i världen. Den är resultatet av ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Swedbank.

Välj vart du vill skänka

I kollektomaten kan besökarna välja vem de vill skänka pengar till, till exempel Lutherhjälpen, församlingens sociala arbete eller till vård och upprustning av domkyrkan.

Domprosten hoppas på att den nya kollektomaten ska göra att fler skänker pengar, och det blir också lättare att ta emot gåvor från utländska besökare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.