Vårfint på gator och torg när tonvis med grus sopas upp Foto: SVT

Nu ska det bli vårfint på gator och torg

Publicerad

Den här veckan börjar Stockholms stad sopa bort grus och sand. När allt är klart i mitten av maj, har 65.000 ton grus städats bort.

Ett säkert vårtecken är här. Den här veckan börjar Trafikkontoret sopa bort gruset från gatorna i innerstaden.

– Anledningen till att vi börjar i innerstaden är att det är varmare där, vilket gör att snön smält bort. Det innebär att vi kan komma igång fortare där än i ytterområdena, säger Erik Johansson på Trafikkontoret.

65.000 ton grus

För att kunna sopa gatorna måste det vara vara plusgrader dygnet runt på marknivå. Det är därför Trafikkontoret inte börjat sopa förrän nu.

När allt är klart kommer uppskattningsvis 65.000 ton sand och grus att vara uppsopat.

– Samtidigt som vi sopar, sprutar vi också vatten på trottoarer och vägbanor för att binda dammet som virvlar upp. Därför måste vi vänta på att det är plusgrader, annars skapar vi isgator, säger Erik Johansson.

Färdigstädat 15 maj

Den 30 april ska det vara färdigsopat i innerstaden. I ytterstaden, där städningen kommer igång lite senare, är allt klart senast den 15 maj.

– Vi uppmanar alla stockholmare att respektera gatornas städdagar och parkeringsregler så att vi kommer fram med våra maskiner. Det handlar även om att flytta till exempel byggsäckar eller cyklar som står på trottoarerna, säger Erik Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.