Kommunen som köpt in broddar för en kvarts miljon

Uppdaterad
Publicerad

Så här års kan is och halka innebära att olyckan är framme resonerar Tyresö kommun, som i år storsatsar på att dela ut gratis broddar till alla som fyllt 65 år eller är äldre.

– Vi har köpt in 4 250 broddar till kommuninvånarna. Dem delar vi ut gratis på vårt servicecenter, som vi tillfälligt kallar för Broddway, säger Tony Thorén (L), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden i Tyresö kommun.

Sedan tre år tillbaka pågår ett arbete i kommunen för att minska antalet halkolyckor bland äldre. Kommunen har förutom broddar även ordnat fallträningskurser, sett över utebelysning och snöröjning.

– Det är en bit kvar innan vi ser att fallolyckorna minskar, men förhoppningsvis innebär broddarna också att fler äldre vågar gå ut och röra på sig, säger Tony Thorén.

Satsning kostar 270 000 kronor

Tidigare har alla som fyllt 80 år kunnat hämta ut gratis broddar i kommunhuset, men från och med den 10 januari erbjuds alltså även de som fyllt 65 år broddar. Totalt har kommunen betalat över en kvarts miljon för satsningen. Ändå uppskattas bara hälften av de 8 000 kommuninvånarna, som ingår i målgruppen, hämta ut sina broddar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.