Dramatisk ökning av halkolyckor i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en kraftig ökning av halkskador under 2021, drygt en fördubbling jämfört med 2020. Det visar preliminär statistik, som Region Stockholm redovisar i en rapport om fall i samband med snö och is.

– Ökningen kan bero på många saker, men under pandemin såg vi att patienter var försiktigare att söka vård, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

Antalet skadade förra året väntas stiga ytterligare eftersom det finns en stor eftersläpning i inrapporteringen av decembersiffrorna för 2021, enligt regionen.

Något fler kvinnor än män skadar sig. 2021 var andelen 57 procent kvinnor och 2020 var andelen 54 procent. Den vanligaste åldern för de som skadas är 45-64 år.

– Det är många patienter som får vänta länge för att få operation för frakturer, säger överläkare Johan Styrud på Danderyds sjukhus. Foto: Ebba Nilsonne/SVT

Kö till operation för benbrott

På Danderyds sjukhus märks att det varit en hel del is och snö den senaste tiden. Många patienter har sökt vård för halkskador och det är långa köer till operation för frakturer.

Så undviker du olyckan:

• Använd broddar

• Ta det lugnt – spring inte i onödan

• Se upp för isfläckar

• Gå som en pingvin – ta korta steg, sätt ned hela fötterna och behåll tyngdpunkten rakt ned

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.