Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad personalen, chefen och patienterna säger om att vårdskulden ska betas av Foto: Alexander Färggren/SVT

Nu ska vårdskulden betas av – extraoperationer på lördagar

Publicerad

Under pandemin har väldigt mycket annan vård fått stå tillbaka, men nu tar man ett stort grepp på Karolinska för att komma ikapp. 1 000 operationer ska nu utföras på kvällar och helger.

Många har fått vänta på sina operationer under pandemin, men nu vill Karolinska Universitetssjukhuset i både Solna och Huddinge komma ikapp. Före sommaren gjordes 250 extra operationer under fem veckor och nu ska man utföra 1 000 operationer på 10 veckor, främst kvällar och lördagar.

Enligt sjukhusledningen kommer man att komma ikapp rejält om de här operationerna genomförs enligt planerna.

Störst behov först

Det är de ansvariga verksamhetscheferna som gjort prioriteringen av patienter och man opererar de patienter i kön med störst behov först. Personalen har anmält sig frivilligt, men oro finns att personal kan bli utbränd, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm.

Den första stora operationslördagen blir 25 september, då kommer fem operationssalar i Solna och två i Huddinge att bemannas upp för 13 respektive 6 patienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet