Åtal har väckts mot två män misstänkta för det brutala dubbelmordet i Vallentuna i januari. Åklagare Jenny Karlsson berättar om hur de kunde spåra männen digitalt. Foto: Christine Olsson / TT

Brutalt dubbelmord i Vallentuna kan få sin upplösning

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks åtal mot de två män som suttit häktade misstänkta för två fall av mord i Vallentuna i januari. Männen är mellan 25 och 30 år gamla och själva hemmahörande i Vallentuna.

Det var den 15 januari som en man i 60-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern hittades döda i en villa i ett skogsområde i Vallentuna.

– En inringare uppgav att denne var orolig för sin vän. När polisen åkte till adressen anträffades två personer avlidna i villan, sa Per Fahlström vid Stockholmspolisen till SVT tidigare i år.

Tre veckor senare greps och anhölls två män som sedan dess suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för två fall av mord. Nu åtalas de för mord och grovt rån.

Hade sålt en gård

– De åtalade hade kännedom om att mannen i paret cirka ett halvår tidigare sålt en gård och blivit förmögen, säger kammaråklagare Jenny Karlsson, som är förundersökningsledare.

Parets bostad låg ensligt i Vallentuna kommun, och enligt åklagaren åkte de två männen dit för att råna paret.

– Vi kom de åtalade männen på spåren genom att de gjort överföringar från målsägandenas konton till en av de åtalade männens konto samt även loggat in på den nu mördade mannens bankkonto från en av männens bostad efter gärningarna, säger Jenny Karlsson.

Teknisk bevisning

Båda männen medger att de varit på platsen för att råna paret. Enligt åklagarmyndigheten har man jobbat mycket med den tekniska bevisningen.

– Bred informationsinhämtning och stor noggrannhet har bidragit till att åklagaren har kunnat väcka åtal i ärendet. Till exempel har polisens kriminaltekniker varit på plats i det aktuella huset under en hel vecka för att genomföra brottsplatsundersökningen, säger Christer Axling, polisens utredningsledare i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.