Ny värld öppnar sig i Gamla Stan

Uppdaterad
Publicerad

Om man lyfter blicken i Gamla Stans gränder öppnar sig en helt ny värld. Vi har följt med stenkonservatorn Rikard Larsson på en rundtur och tittat på några av Gamla Stans portaler.

Det praktfulla von der Lindeska huset på Västerlånggatan byggdes efter storbranden i Gamla Stan 1625. Det byggdes modernt,  i holländsk renässans med synligt murverk och dekorationer i gotländsk sandsten. Dekorationer av sandsten var ingen ovanlig syn i gamla stan på 1600-talet.

Rikard Larsson är stenkonservator och författare till boken Portalerna i Gamla Stan, som handlar om stenhuggarna och portalerna.

Byggboom på 1600-talet

På 1600-talet rådde en byggboom i Stockholm. Staden skulle bli värdig den stormakt Sverige var, och stenhuggare kom från Holland och Tyskland.

– Många kom hit. Sverige var en stormakt och Europa var krigshärjat. En stenhuggare kunde få en en dräglig tillvaro med eget hus om han var framgångsrik, säger Rikard Larsson.

Mer avskalade i Sverige

Stenhuggarna signerade aldrig sina verk, men efter ett dokumenterat bråk om arbetet med portalen på Själagårdsgatan 2 vet man att Johan Wendel Stamm är stenhuggaren.

– Han brukar ta sig friheten och hugga ut figurer ur broskornamentikens former, säger Rikard Larsson.

– Om det är något som är typiskt svenskt, så är det att portarna är mer avskalade här. Om man hittar en liknande portal i Tyskland så är den nästan överdekorerad, här i Sverige är den mer förenklad – som en allmogemöbel ungefär. Väldigt vacker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.