Carina Lundberg Uudelepp tar över efter Malin Frenning. Foto: Anna Molander och Fredrik Persson

Ny direktör när landstinget blir region

Uppdaterad
Publicerad

Efter bara två år slutar landstingsdirektören Malin Frenning i samband med att landstinget försvinner och blir Region Stockholm. Carina Lundberg Uudelepp föreslås bli den allra första regiondirektören.

Efter årsskiftet ombildas Stockholms läns landsting och blir istället Region Stockholm. En skillnad är att regionen kommer ta över flera uppgifter från Länsstyrelsen. I samband med skiftet föreslår landstingsstyrelsen en ny ledning i form av Carina Lundberg Uudelepp som Region Stockholms allra första regiondirektör.

– Carina har en lång och gedigen erfarenhet av att leda offentlig verksamhet i Stockholms län mot högt satta mål. Bakom sig har hon 25 år av att styra, leda och göra offentliga organisationer effektivare med goda verksamhetsmässiga resultat, säger Irene Svenonius (M), landstingsstyrelsens ordförande och finanslandstingsråd, i ett pressmeddelande.

– Ett skifte i ledarskapet är naturligt i ljuset av att vi går in i en regionbildning och en helt ny mandatperiod, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingslandstingsråd.

Nuvarande landstingsdirektören slutar

Det innebär att nuvarande landstingsdirektören Malin Frennings jobb försvinner och hon lämnar landstinget vid årsskiftet efter två år på posten.

– Jag är nöjd med att under perioden ha bidragit till att leverera ett bra ekonomiskt resultat och att grunden för en förändringsresa nu är lagd. I samband med årsskiftet ändras förutsättningarna för att leda tjänstemannaorganisationen och jag har full respekt för att landstingsstyrelsen därmed ser över ledarskapet, säger Malin Frenning i en kommentar.

Carina Lundberg Uudelepp har tidigare varit bland annat kommundirektör i Täby, biträdande stadsdirektör i Stockholms stad, stadsdelsdirektör och kvalitetschef i Stockholms stad. Det nya jobbet innebär att hon från och med 1 januari 2019 kommer att vara chef för alla tjänstemän inom Region Stockholm.

Den nya tjänsten som regiondirektör kommer att vara ett förordnande på fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.