Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sam Mohammadi från Sollentuna steg upp en timme tidigare men kommer ändå bli sen till jobbet. Foto: David Westling/SVT

Ny kaosdag för pendlare under strejken

Uppdaterad
Publicerad

Lokförarnas vilda strejk mot avvecklingen av tågvärdarna är inne på sin andra dag – och störningar i kollektivtrafiken fortsätter att slå mot pendlarna i Stockholm.

Stockholms pendeltågstrafik har drabbats av stora störningar och inställda avgångar sedan lokförare gått ut i en vild strejk under natten till måndagen – och det besvärliga läget för pendlarna kvarstår under tisdagen.

– Så som det ser ut nu verkar det bli lika omfattande störningar i dag som i går, med mycket begränsad trafik som utförs med pendeltågen, säger Henrik Palmér, presstalesperson på Trafikförvaltningen.

Enligt hans uppgifter kommer ungefär 20 procent av pendeltågstrafiken att kunna köras, jämfört med en normal dag.

SL förstärker trafiken med bussar

SL kommer även under tisdagen att förstärka trafiken med bussar, dels på ett antal delsträckor mot ändstationerna och dels för att transportera resenärer till angränsande tunnelbanestationer.

Resenärer uppmanas att hålla koll på läget i trafiken via SL:s hemsida eller app.

Strejk i tre dagar

Den olovliga strejken, organiserad av enskilda medarbetare, inleddes klockan tre natten mot måndagen och ska pågå i tre dagar. Upprinnelsen till lokförarnas protestaktion är ett missnöje med att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna.

Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, har tagit avstånd från strejken.

MTR, som driver pendeltågstrafiken på uppdrag av Stockholms lokaltrafik, uppgav på måndagen att de kräver sjukintyg från dag ett med anledning av strejken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.