Ny pendeltågsstation i Haninge

Uppdaterad
Publicerad

Stadsdelen Vega i Haninge, som planeras växa med tusentals bostäder, får en egen pendeltågsstation med samma namn.

Haninge kommun planerar att bygga ut stadsdelen Vega med cirka 3.000 bostäder, arbetsplatser och service. På måndagen börjar bygget av en helt ny pendeltågsstation i området.

Enligt SL:s utredning kommer en ny station att underlätta pendling till och från människors arbetsplatser. Bilresorna beräknas härigenom minska med 800 resor per dag, vilket ger en stor miljövinst.

För gående och cyklister byggs vägar, en bro och en tunnel i anslutning till stationen. En cykelparkering ska byggas vid stationsentrén. Även en infartsparkering med 150 p-platser ska anläggas

För att underlätta för biltrafiken ska det även byggas en ny trafikplats för att de boende i Vega snabbt ska kunna ta sig ut på Nynäsvägen.

När Vega är fullt utbyggt beräknas cirka 4.200 människor stiga på tåget vid Vega, varav cirka 800 vid förmiddagens högtrafik.

Cirka 23.000 resenärer kommer att passera stationen i båda riktningarna, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer