Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om Moderaternas kritik mot hur de befarar att planen kan påverka båtlivet. Hör även Centerpartiets svar på kritiken. Foto: Tommy Bergman/SVT

M om Värmdös nya kustplan: ”Skärgårds- och båtlivsfientlig”

Uppdaterad
Publicerad

Värmdö kommun håller på att ta fram en havs- och kustplan som ska peka ut riktningen för hur kommunen ska få en levande och samtidigt hållbar skärgård. Men planen får hård kritik från Moderaterna.

– Den är skärgårdsfientlig, båtlivsfientlig, friluftslivsfientlig och allemansrättsfientlig, säger oppositionsrådet Deshira Flankör (M).

Havs- och kustplanen ska identifiera de förutsättningar och olika intressen som finns i Värmdö kommuns havs- och kustområden, och sedan peka ut hur den långsiktiga utvecklingen ska se ut.

– Vi behöver en hållbar plan för hur vi skapar en levande och livskraftig skärgård både för vår generation och framtida generationer, säger Kristina Lång (C), kommunalråd och ordförande i planutskottet.

Vänder sig mot begränsningar för båtliv och bebyggelse

Moderaterna vänder sig bland annat mot planerade förbud mot att ankra båtar i vissa naturhamnar, och mot vad de ser som stora restriktioner när det gäller byggandet i skärgården.

– Man pekar ut enstaka byar på kärnöarna dit man vill styra byggandet och man vill införa områdesbestämmelser med utökad lovplikt vilket kan innebära att frihetsreformer som attefallshus och friggebodar kan bli lovpliktiga, säger Deshira Flankör (M).

– Det primära i planen är inte att ha förbud utan att peka ut möjligheter, till exempel vilka platser på öarna vi kan utveckla för att få fler fasta bostäder i skärgården, säger Kristina Lång (C).

Förslaget till havs- och kustplan är ute på samråd fram till den 10 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.