Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oärlighet, dålig politik och brustna länkar – hör mer i videon vad politikerna Linn Klameth (S) och Carl Kangas (S) har att säga om skolfrågan. Foto: SVT

Värmdös socialdemokrater lovade öppna ö-skolor – nu pausas Möja skola

Uppdaterad
Publicerad

Möja skola i Stockholms skärgård sätts på paus. De fem eleverna ska istället gå i skola på Djurö. Beslutet får Moderaterna i Värmdö kommun att rasa – partiet menar att Socialdemokraterna kört med plakatpolitik. Men S håller inte med.

Det finns flera skolor ute på skärgårdsöarna i Värmdö kommun. Under valet 2022 var ö-skolorna en av Socialdemokraternas valfrågor och partiet sa sig vara garanten för skolornas fortlevnad. Men drygt ett halvår senare, den 24 maj, fattades beslutet att undervisningen på Möja skola ska pausas.

– Verkligheten med det låga elevantalet på Möja fanns redan innan valet, säger Linn Klameth (M), 2:e vice ordförande i grundskolenämnden på Värmdö.

Men kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S) slår tillbaka:

– Det vi ser nu är direkt ett resultat av obefintlig skärgårdspolitik under de 16 år som Moderaterna styrt, säger han.

Sjunkande elevantal på Möja

Skolinspektionen har tidigare haft anmärkningar på att högstadiets elever till större del fått sin undervisning på annan skola.

År 2021 ville Moderaterna flytta skolans högstadie till Djurö skola och låta de yngre eleverna få gå kvar i skolan på Möja. Då sa socialdemokraterna nej.

På mitten av 1980-talet hade Möja skola omkring 50 elever, sedan dess har antalet sjunkit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.