Nya sorteringsanläggningar i Stockholm och Sigtuna Foto: TT

Ny sortering kan öka plaståtervinningen

Uppdaterad
Publicerad

Två nya sorteringsanläggningar på fjärrvärmeverk i Stockholm och Sigtuna kan komma att öka återvinningen av plast med hundratals procent, och på köpet minska utsläppen av koldioxid, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

I dag slänger svenska hushåll över 200 000 ton plastförpackningar direkt i soporna utan att sortera dem, visar en granskning gjord av Ekot.

Men de nya anläggningarna ska kunna fånga upp mycket av den plast som i dag går till förbränning.

– Vi tror att plaståtervinningen kan öka med faktor fem, alltså fem gånger mer plast. Det är väl kanske den mest dramatiska förändringen vi kan se i närtid, säger Ulf Wikström, hållbarhetschef på Stockholm Exergi, ett företag som Fortum och Stockholms stad driver, till Ekot.

Kan minska utsläppen

Visserligen tas energi tillvara när plast bränns, men om andra fjärrvärmeverk följde efter skulle det göra stor skillnad för utsläppen, enligt Kåre Gustavsson, strateg på Stockholm Exergi och forskare på KTH.

– Preliminära beräkningar som vi gjort visar att det skulle kunna minska utsläppen av koldioxid med ungefär 500 000 ton per år, säger Kåre Gustavsson till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer