Foto: SVT Design

Ny tunnelbanestation i Hagalund

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir en tunnelbanestation i Hagalund, något som Solnapolitikerna länge velat.

Idag presenterades den nya tunnelbanestationen Hagalund, den kommer att ligga längs den nya gula linjen och ska byggas med två uppgångar. En i Hagalunds arbetsplatsområde och en längs Solnavägen och det kommer att innebära tusentals nya bostäder, säger ett entusiastiskt kommunalråd.

– Det innebär att det här industriområdet kan bli ett blomstrande bostadsområde med en helt ny tunnelbanestation, men också att vår vision om att göra Solnavägen till en stadsgata som knyter ihop med Hagastaden och Stockholms stad kan bli verklighet, säger Solnas kommunalråd Pehr Granfalk (M).

Tunnelbanan byggs ut

Han säger att nu kan de bygga tusentals bostäder.

– Vi har sagt en 3.000-4.000 bostäder, men vad det blir exakt vet vi inte i nuläget.

Solna och SL betalar tillsammans

Solna stad ska stå får 850 miljoner av de 1,2 miljarder som den nya stationen beräknas kosta. Resten finansieras av landstinget.

– Totalt på hela gula linjen har vi tidigare sagt 600 miljoner så vi tar en stor del av det här. Det ska huvudsakligen finansieras av de intäkter vi får när det blir nya bostäder, kontor och arbetsplatser, säger Pehr Granfalk.

Inga statliga pengar

För att bygga station Hagalund får man däremot inga statliga pengar från Sverigeförhandlingen, åtminstone inte nu.

Det här görs utanför Sverigeförhandlingen. Vad väntar ni er för finansiellt stöd från staten här?

– Rimligt är att staten tar en del av ansvaret om de tycker att det är viktigt med bostäder. Ett par hundra miljoner vore rimligt.

Sverigeförhandlingen är en kommission tillsatt av regeringen som ska se till att man får fram infrastruktur och bostäder. I tidigare förslag om utbyggd kollektivtrafik för Stockholmskommunerna fanns Hagalund inte med men senare har Hagalund bedömts ha stort värde för både Solna, Stockholmsregionen och hela Sverige.

Ville inte vänta

Men Solna och SL ville inte vänta på att Sverigeförhandlingen slutligen skulle bestämma sig för att vara med och betala för stationen. Då skulle man behövt vänta tills gula linjen redan var dragen och det skulle bli både dyrare och krångligare.

– Vi har fått på plats en ny tunnelbanestation som kommer att ha stor nytta för Stockholms utveckling och vi får på plats den stationen snabbare, bättre och billigare än vad som annars hade varit fallet, säger Kristoffer Tamsons.

Vad hade alternativet varit, om ni inväntat Sverigeförhandlingen?

– Då hade vi varit tvungna att vänta fram till dess att gula linjen varit färdigbyggd, och då stänga av gula linjen för att bygga en ny station. Det hade blivit en dyr och dålig lösning med stora påverkan på resenärerna. Då är det smartare att göra det här och nu, samtidigt som vi bygger den här nya tunnelbanelinjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet