Här i Hammaby sjöstad vid Mårtensdal byggs Gullmarsplans nya tunnelbaneuppgång. Foto: SVT

Ny tunnelbaneuppgång byggs vid Gullmarsplan

Uppdaterad
Publicerad

När den blå linjen förlängs ner mot Hagsätra, kommer fler tåg att passera Gullmarsplan. För att klara den ökade trafiken måste stationen byggas om.

I Hammarby sjöstad i Mårtensdal har det börjat byggas en ny tunnelbaneuppgång till Gullmarsplan – det första stora synliga tecknet på att den blå linjen ska förlängas ner till Hagsätra.

I framtiden kommer tågen att gå från Gullmarsplan via den nya stationen Slakthusområdet och vidare ner mot Sockenplan, där dagens befintliga gröna linje i stället blir blå.

Tunnelbanan byggs ut
Så här går den blå linjen när den byggts ut mot Hagsätra år 2026. Foto: Stockholms läns landsting

– Det här blir en mötesplats för tunnelbanans alla tre framtida linjer: grön, gul och blå. Dessutom kommer man att kunna byta direkt till tvärbanan via den nya uppgången Mårtensdal som nu börjat byggas, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Gullmarsplan nya plattformar

För att klara det ökade antalet tåg som passerar här, måste Gullmarsplans tunnelbanestation byggas om.

– Vi kommer att bygga ytterligare en plattform djupt under dagens befintliga, där grön och gul linje går nu. I framtiden blir det alltså fyra plattformsnivåer här vid Gullmarsplan, säger Anna Sandahl som är projektchef för tunnelbanan Söderort.

I framtiden kommer Gullmarsplans tunnelbanestation att plattformar i fyra nivåer. Foto: SVT

Nytt landmärke i Hammarby sjöstad

Ovan mark byggs det kontorshus. Ett av dem blir över 100 meter högt.

– Det blir lika högt som Folksamhuset vid Skanstull, så det kommer att synas och bli ett nytt landmärke här i Hammarby sjöstad, säger Anna Sandahl

Ovanpå den nya tunnelbaneuppgången byggs det kontor. Foto: SVT

Ökad turtäthet i tunnelbanan

När allt byggts klart runt år 2026 kan turtätheten öka på alla de tre tunnelbanegrenarna i Söderort. En förutsättning för att kunna bygga tiotusentals nya bostäder.

– Redan idag passerar runt 80.000 resenärer Gullmarsplan en vanlig vardag. Bara här i vid den nya uppgången som håller på att byggas i Mårtensdal, kommer runt 500 personer att gå in och ut – varje timme, säger Kristoffer Tamsons (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet