Ny typ av trafficking oroar polisen

Publicerad

Polisen har uppmärksammat en ny typ av sexhandel som liknar trafficking. Svenska flickor som dras in i nätverk där de sedan utnyttjas.

Fem män väntar just nu på dom i en uppmärksammad rättegång i Solna tingsrätt.

Huvudmannen i målet, en 40-årig affärsområdeschef misstänks för bland annat grovt koppleri och medhjälp till våldtäkt. Övriga åtalade är en 47-årig scoutledare, en 60-årig man i nöjesbranschen, en 66-årig ekonom och en 42-årig lärare.

Tror på fler hemliga sexnätverk
Via olika chattforum på internet misstänks de fem männen ha kontaktat tio unga flickor – den yngsta bara 15 år. Flickorna har sedan, mot betalning, förmåtts delta i bland annat gruppsex med våldsinslag.

-Det är ett nytt fenomen för polisen eftersom vi inte kom i kontakt med det här förrän förra året. Vi tror dessutom att det finns fler sådan här nätverk i Sverige, säger Ewa Carlenfors, chef på Stockholmspolisens kommission mot sexuell människohandel.

Carlenfors likställer den här typen av sexhandel med trafficking.

-Flickorna som har förekommit i det här sexnätverket har blivit sexutnyttjade tidigare och har liknande bakgrundshistorier som de utländska flickorna som kommer hit till Sverige och tvingas prostituera sig.

ABC filmade misstänkt sexhandel
Tidigare har sexhandeln ofta förknippats med gatuprostitution och fasta adresser som sexköparna besöker. Även om prostitutionen på Stockholmsgatorna ökade i somras så minskar nu sexhandeln på de fasta adresserna.

-Det beror nog på att grannarna blir störda om det är mycket spring på en adress. Då tipsar de oss om att det troligtvis pågår prostitution i området. Risken är alltså ganska stor för att bli påkommen, säger Carlenfors som dock inte kan säga hur många fasta adresser det rör sig om i Stockholm.

Men prostitution på fast adress finns såklart fortfarande. I centrala Stockholm filmade ABC för några dagar sedan en misstänkt sexköpare som besökte en lokal som polisen slog till mot i maj.

Antalet strafförelägganden har fördubblats
Verksamheten på den aktuella adressen ska i dag vara avslutad men faktum kvarstår: Trots mängder av polistillslag mot prostitution fortsätter sexhandeln. På två år har antalet strafförelägganden om sexköp i länet mer än fördubblats och nu efterlyser polisen hårdare domar.

-Ja, jag tror att det har en preventiv verkan. Om du riskerar att hamna i fängelse för att du har köpt sex så blir det svårt att förklara det för din fru eller din arbetsgivare. Det är nog inte så lätt att förklara sig och det skulle nog skrämma i väg flera sexköpare, avslutar Ewa Carlenfors, chef på Stockholmspolisens kommission mot sexuell människohandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter