Stockholm Norvik hamn med Nynäshamn bakom Foto: Stockholms Hamnar/Per-Erik Adamsson

Ny prognos: 4.100 jobb till Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm Norvik hamn i Nynäshamn har fått grönt ljus och beräknas ta emot de första fartygen 2020. Hamnen kommer medföra 4.100 arbetstillfällen de närmaste 18 åren, visar en ny undersökning.

Som SVT Nyheter rapporterat om tidigare så beräknas hamnen skapa 3000 arbetstillfällen när den står klar om tre år.

Nu visar dessutom en helt ny prognos, som företaget WSP gjort på uppdrag av Nynäshamns kommun, att om man ser till de 18 närmaste åren så blir det ännu fler jobb, totalt 4.100.

Containerhamnen i Norvik

– Det kan bli fler, det kan bli färre. Men det vi ska förbereda oss för är ungefär 4.000 nya arbetstillfällen, säger Patrik Isestad (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Dessa arbetstillfällen är inte enbart i själva hamnen, utan även i verksamheter som på olika sätt är kopplade till hamnen, som logistik, IT och telekom.

”Gigantisk utmaning”

Prognosen visar också en befolkningstillväxt i kommunen på 900 personer på grund av hamnen. För detta skulle upp emot 270 bostäder behöva byggas, men kommunstyrelsens ordförande tror att siffran kommer att bli högre.

– Utmaningarna är gigantiska. Vi måste få fram fler bostäder än vad vi tidigare planerat, säger Patrik Isestad (S).

Kommer ni att lyckas med det?

– Ja det tror jag. Vår vision är att vi ska klara det, och det ser väldigt ljust ut, säger Patrik Isestad (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Containerhamnen i Norvik

Mer i ämnet