Den så kallade Krigarkvinnan från 900-talet är en av vikingarna som presenteras i den nya utställningen på Birka. Foto: SVT

Ny utställning ska visa vikingarnas liv på Birka

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en ny utställning öppnat på Birkas museum som fokuserar på fyra individer från tre olika gravar på Birka. Med hjälp av resultaten av arkeologiska utgrävningar och teknik som dna- och strontiumanalyser av tänder berättas deras historia.

Tanken är att försöka besvara några av de många frågor som Birkas besökare brukar ställa.

– Vi brukar få frågor om hur det var att leva på vikingatiden, vad man hade för kläder, om man hade trälar, vad man åt, hur gammal man blev, hur relationen var mellan män och kvinnor, och hur barnen hade det, berättar Veronica Björkman, destinationschef på Birka vikingastaden.

– Vi ville berätta om personerna och om Birka men också vad som hände i omvärlden under den här tiden, säger Veronica Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.